torstai 5. maaliskuuta 2009

Tarja Halosen vierailu ja muita pikkutapahtumia ;)

Tässä reilun viikon aikana on ehtinyt kertyä taas paljon asioita, joista olisin halunnut jo aikaisemmin kertoa, mutta en ole tällä viikolla saanut kunnon tilaisuutta paneutua blogiini. Vähän jälkijunassa siis kuljetaan, mutta kuten Senegalissa on tapana sanoa, ce n'est pas grave (se ei ole vakavaa)... ;) Viime viikon tiistai oli siis ensimmäinen varsinainen työpäiväni täällä ja silloin kävimme muutaman työkaverin kanssa tutustumassa paikalliseen päiväkotiin, jossa vietettiin värikästä Mardi Gras -juhlaa tanssin ja laulun merkeissä. Sain jopa kuvattua pätkiä juhlasta videolle ja niitä olisi kiva saada näytille myös tänne blogiin, mutta se ei tällä hetkellä taida olla mahdollista. Illalla aikuisilla oli myös oma Mardi Gras -karnevaalinsa, mutta sinne en pitkän päivän jälkeen enää jaksanut mennä, varsinkin kun päivällä oli jo niin hyvät kemut :)

Viime viikon keskiviikkona olin ensimmäistä kertaa mukana läheisen kylän, Taiba Ndiayen, lukiossa, jossa aloitettiin nuorille suunnattu koulutusjakso koskien terveyttä ja aikuistumista. Samantapaista koulutusta tullaan siis tarjoamaan myös ympäristöasioissa yhtenä osana Woomal-hanketta. Tällä viikolla vierailin koululla toista kertaa saman koulutuksen merkeissä.

Perjantaisin täällä on tapana pukeutua vähän hienommin ja perinteiseen senegalilaiseen tyyliin, koska silloin on islamilaisen maailman pyhä päivä, johon kuuluu miehillä myös käynti moskeijassa (se ei kyllä aina ole niin turhan tarkkaa...). Viikko sitten perjantaina vietimme iltaa osan työkavereistani kanssa leirinuotiolla, jossa soitettiin djembe-rumpuja, tanssittiin, laulettiin ja leikittiin. Tapahtuman takana olivat paikalliset koululaiset, joista suurin osa oli käsittääkseni partiolaisia, ja joukko luokkaretkellä olevia belgialaisia.

Lauantaina oli siivouspäivä töissä, jonka jälkeen soitettiin taas djembe-rumpuja, juotiin teetä, katsottiin jalkapalloa telkkarista ja pelattiin Scrabblea, mikä on täällä partiolaisten toimintakeskuksessa erittäin suosittu harrastus ;) Sunnuntaina pesin ensimmäistä kertaa pyykkiä, mihin vierähtikin melkein pari tuntia, koska se on täällä tehtävä käsin. Lounaan jälkeen oli paikallisten sudenpentujen kokous, jossa leikittiin, laulettiin ja juteltiin vähän yhteiskunnallisistakin asioista. Sen jälkeen lähdin vielä käymään rannalla n. 5 km päässä kylästä belgialaisen vapaaehtoistyöntekijän Christinen kanssa.

Tällä viikolla ei sitten olekaan tapahtunut niin paljon uutta, alkuhuuma alkaa jo laantua... Merkittävin tapahtuma suomalaisten kannalta on tietysti ollut presidentti Tarja Halosen vierailu täällä Senegalissa 3.-6.3. Olen nähnyt Halosen täällä TV-uutisissa 2 kertaa ja molemmilla kerroilla hänen vierailustaan on näytetty kohtalaisen pitkä pätkä; vierailu on siis saanut osakseen paljon huomiota. Koska uutiset kerrotaan ranskaksi, en ole ihan selvillä kaikista asioista, joita vierailun aikana käsiteltiin, mutta luonnollisesti Halonen on tavannut Senegalin presidentin Abdoulaye Waden ja eri ministereitä sekä tutustunut senegalilaiseen kulttuuriin ja historiaan. Käsittääkseni Halonen on painottanut maiden välistä yhteistyötä, ympäristöasioita ja naisten/tyttöjen aseman kohentamista Senegalissa (koska sillä on yleensä suuri vaikutus koko perheeseen ja laajemmin myös muuhun ympäristöön). Keskusteluissa on esiintynyt myös kansainvälinen talouskriisi ja sen suuri vaikutus erityisesti köyhempiin maihin.

2 kommenttia:

  1. Mahdollista videopätkää tai valokuvia odotellessa, voi Senegaliin ja hankkeeseen käydä tutustumassa myös osoitteessa http://www.partio.fi/Projektit/Suomi/Senegal/Terveisia_Senegalista.iw3. Siellä mm. senegalilainen partiolainen kertoo leiristään suomeksi... Et ole varmaan Hanna tavannut vielä häntä?

    -Heidi

    VastaaPoista
  2. En olekaan huomannut kommentoida aikasemmin, mutta joo, en ole vielä tavannut enkä tiedä asuuko täällä Mborossa vai oliko vaan leirillä käymässä, nimi oli muistaakseni Hadi Wade... Olis kyllä kiva törmätä, niin sais puhua vähän suomeakin :)

    VastaaPoista