perjantai 15. toukokuuta 2009

Bob Marleyn muistopäivä 11. toukokuuta

Viime maanantaina Senegalissa muisteltiin Bob Marleya hänen kuolinpäivänsä 11.5.1981 kunniaksi. Huolimatta siitä, että kuolemasta on aikaa jo 28 vuotta, Marley on täällä edelleen erittäin suosittu: hän on reggaen kuningas vähän niin kuin Elvis Presley on rock n' rollin kuningas. Maanantaina siis kuunneltiin Marleyn musiikkia ja kokoonnuttiin täällä Mborossa rannalle viettämään iltaa; Dakarissa ja Thiesissä meno oli luultavasti monta astetta näyttävämpää.

Bob Marley syntyi 6.2.1945 Jamaikalla Saint Annissa ja muutti 14-vuotiaana Jamaikan pääkaupunkiin Kingstoniin. Vain 36-vuotiaaksi elänyt Marley teki musiikillisen uransa lähinnä The Wailers-yhtyeen kanssa ja kuului suurimman osan elämästään rastafari-liikkeen piiriin. Marley kävi elämänsä aikana vierailemassa Afrikan maista Etiopiassa, Zimbabwessa ja Etelä-Afrikassa; hänen tarkoituksenaan oli tulla myös Senegaliin, mutta tämä vierailu ei koskaan toteutunut. Marleyn perhe oli suuri: 13 lasta, tosin kaikkien äiti ei suinkaan ollut Marleyn vaimo Rita ;) Marleyn elämänfilosofia oli edistää tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta, vapautta ja lähimmäisen rakkautta. Vaikka hän kritisoikin länsimaista kapitalistista järjestelmää, hän ei kuitenkaan kritisoinut itse ihmisiä, vaan halusi tulla toimeen kaikkien kanssa. Hän myös kannatti ihmisten yhdistymistä, kuten lauluista One Love (”let's get together and feel alright”) ja Africa Unite käy ilmi. Näiden lisäksi Marleyn tunnetuimpia kappaleita ovat mm. No Woman, No Cry, Could You Be Loved, I Shot the Sheriff, Redemption Song ja Get Up, Stand Up.

Ottaen huomioon Bob Marleyn välittämän elämänfilosofian ja hänen musiikillisen panoksensa, ei ole ihme että hän nauttii Sénégalissa edelleen niin suurta suosiota – vaikka en tänne tullessani osannutkaan sitä aavistaa. Yksi lisäselitys suosiolle saattaa olla, että Bob Marley onnistui länsimaisen musiikkibisneksen ulkopuolelta käsin luomaan jotain uutta, antamaan äänen syrjään jääneiden ihmisten tarpeille ja valtavirran ulkopuolisille näkemyksille. Kantaaottavista ja kriittisistäkin sanoituksistaan huolimatta hän saavutti suosiota kansainvälisesti myös länsimaisen yhteiskuntajärjestelmän piirissä, jota hän itse kritisoi mm. kappaleessaan Babylon System. Marley onnistui siis musiikillaan ylittämään monenlaisia raja-aitoja eri ihmisryhmien välillä pyrkiessään kohti yhdistymisen ideaalia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti