maanantai 23. helmikuuta 2009

Saapuminen Senegaliin

Saavuin Senegalin paakaupunkiin Dakariin myohaan keskiviikkoiltana. Lentokentalla vastassa oli pimean, kosteutta ja lampoa huokuvan yon lisaksi tuleva tyokaverini Diariteou seka ensi kesan leirin johtaja Senegalin puolelta, Fossard. Samoihin aikoihin tanne saapuivat Suomen partiolaisista myos pari muuta henkiloa tutustumiskaynnille; itse tulen viettamaan taalla 6 kuukautta tyoskennellen Senegalin partiolaisten (Les Eclaireuses et Eclaireurs du Senegal, EEDS) ja SP:n ymparisto/kehitysyhteistyohankkeessa, jonka nimi on Woomal (tarkoittaa kehitysta wolofin kielella).

Olen siis ollut taalla nyt 5 yota ja 4 kokonaista paivaa ja tana aikana olen ehtinyt nakemaan ja kokemaan jo monenlaista. Dakar on erittain vilkas, noin 2 miljoonan asukkaan suurkaupunki, jossa olemme viettaneet pari paivaa tutustuen tuleviin yhteistyokumppaneihimme, jotka vaikuttavat todella mukavilta, päteviltä ja ulospainsuuntautuneilta. Virallinen kieli taalla on ranska, joka on nyt alussa tuottanut hieman ongelmia minun osaltani. Toinen yleinen kieli on wolof, jota olen jo oppinut muutaman sanonnan verran.

Dakarin lisaksi olemme vierailleet Mboron kylassa, jossa tuleva tyopaikkani tulee olemaan seka Diourbelin kylassa partiolaisten toimintakeskuksessa. Kontrasti Dakarin suurkaupungin ja maaseudun valilla on aika suuri, mutta joka paikassa on oltu erittain vieraanvaraisia ja ystavallisia. Ympariston suojelun osalta taalla riittaa paljon kehitettavaa, koska monia paikkoja vaivaavat mm. kuivuus ja jatehuollon ongelmat. Woomal-hanke auttaa toivottavasti osaltaan tilanteen kohentamissa ja lisaa myos kulttuurien valista vaihtoa.

Muut suomalaiset tutustujat ovat nyt lahteneet taalta pois ja tana iltana lahden itsekin Dakarista kohti tulevaa tyo- ja asuinpaikkaani Mborossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti